Puma

6. srpna 2011 v 11:40 |  Nejznámější zástupci
Největší kočkovitá šelma Ameriky -puma- bývá často nazývána horským nebo také stříbrným lvem. Se lvem nemá ovšem nic společného, patří totiž do skupiny tzv. malých koček. Je z nich největší a na rozdíl od nich nemá kožich skvrnitý, ale jednobarevný. Dorůstá velikosti 1-2 m a váží 60-100 kg.
Pumu je možno zastihnout jak v severní, tak v Jižní Americe. Přizpůsobila se všem možným prostředím - od severských lesů Kanady přes tropické lesy Střední Ameriky až po nehostinné končiny jižní Argentiny. Na tomto obrovském území vzniklo několik ras, které se od sebe liší velikostí a zbarvením. Kanadské pumy jsou

větší a stříbřitě šedé, jihoamerické menší a rezavě hnědé. Puma je neobyčejně mrštná šelma. Na kořist číhá buď vysoko na stromě, nebo na skále. Oběť pak překvapí skokem. Do výšky dokáže vyskočit přes 5 metrů. Hlavní kořistí pumy jsou jeleni a jelenci, pronásleduje ale i bobry, zajíce a urzony. Občas řádí i ve stádech domácího dobytka. Když však má hlad, nepohrdne ani hmyzem.

Pumy jsou samotáři, každý jedinec si značí a hájí svůj lovecký revír. Březost trvá 90-96 dní, ve vrhu bývá 1-6 mláďat. Koťata se rodí slepá; oči se jim otvírají poprvé ve věku 14 dnů. Zbarvení mladých pum se liší od zbarvení dospělých. Jejich kožíšek je poset velkým množstvím tmavých skvrn. U matky zůstávají až do dvou let.
Člověk pumu neustále pronásleduje, a tak se s těmito šelmami můžeme setkat už jen v odlehlých končinách hor či pralesů. V zoologických zahradách patří ke běžně chovaným druhům a také zde mívají pravidelně potomstvo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama