Levhart/Leopard/Panter

11. srpna 2011 v 19:59 |  Nejznámější zástupci
V lesnatých krajinách na úpatí Himálaje a v jihovýchodní Asii žije levhart obláčkový, jedna z nejkrásnějších kočkovitých šelem. Nevyniká velikostí - dorůstá nejvýše něco přes 1 metr a váží 16-23 kg. Zato má nádherný kožich s velkými, světle ohraničenými skvrnami, které připomínají obláčky.
S levhartem obláčkovým se můžeme setkat od nížinných lesů až po horské pralesy v nadmořské výšce 2 500 metrů. Velice dobře šplhá po stromech, odkad vyhlíží kořist a vrhá se na ni. Většinou loví prasata, opice, ptáky a drobné hlodavce. Troufne si však i na jelena a dokáže ulovit dikobraza. Poblíž lidských sídel se odvažuje, k velké nelibost pastevců, na domácí dobytek. Má nápadně dlouhé špičáky, které trochu připomínají zbraně dávno vyhynulých šavlozubých tygrů.
S výjimkou doby námluv žijí levharti obláčkoví samotářsky. Doba březosti je 86-93 dní. Potom samice vrhá 1-5 nejčastěji 2 mláďata. Po 12 dnech pohlédnou a v 10. týdnu života si už pochutnávají na mase. Matka je však kojí až do půl roku. V té době také dostává jejich kožíšek, po narození celý šedý, stejné vzorování jako rodiče.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama