Jaguár

11. srpna 2011 v 19:58 |  Nejznámější zástupci
Je to velká skvrnitá šelma. Autoři knih jí často zaměňují s levhartem. Jaguár má však poměrně mohutnější hlavu a kratší nohy. Má i kratší ocas. Levhart nosí dlouhý ocas špičkou vzhůru. Velikostí a základním zbarvením se obě šelmy neliší.

Jaguár žije hlavně v Jižní Americe. V Severní Americe se s ním setkáme jen v jižních státech. Způsobem života se podstatně neliší od svých ostatních příbuzných. Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Podobně jako tygr se rád koupe a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky. Jaguár útočí na člověka jedině tehdy, je-li zraněn. Jinak se mu jako ostatní šelmy vyhne. Rád pobývá u vody, kde číhá na svou oblíbenou kořist, na velké hlodavce - kapybary. Jinak loví jiné větší savce, jako jsou tapíři a velká domácí zvířata. Nepohrdne však ani ptáky a drobnými živočichy.
V přírodě se mezi jaguáry tu a tam vyskytne černě zbarvené kusy - jako u levharta. To jsou nejvyhledávanější zvířata pro zoologické zahrady. V zajetí se chová jaguár stejně jako levhart. Mladá mláďata snadno zkrotnou a dají vodit na řemínku jako psi. Snadno se rozmnožuje, někdy se i kříží s levhartem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama